Här är en beskrivning av de tre metoder från vilka vi testar och vidareutvecklar övningar tillsammans med målgruppen under projektets två första år. På så sätt vill projektet säkerställa att den nya verktygslådan bygger på ett kvalitetssäkrat urval av övningar och pedagogiska metoder.

Medveten närvaro

Genom att fokusera på våra sinnen och stanna i ögonblicket skapar vi en djupare närhet till nuet. Vi tränar oss i att vara medvetna om det som är här och nu, istället för att fastna i det förflutna eller oroa oss för framtiden.

Denna närvaro gör det möjligt för oss att se och ta tillvara på de möjligheter som livet erbjuder. Med övning blir vi bättre på att uppskatta det vi har och stärka vår förmåga att påverka nuet. Detta bidrar till ett långsiktigt välmående där vi aktivt deltar i och formar vår egen upplevelse.

Naturkontakt

Genom att vistas i naturen kan vi uppnå djupare inre balans och välmående. Naturens stillhet ger en paus från vardagens ständiga stimulans, medan fågelsången ödmjukt tränar vår uppmärksamhet. Tillsammans bidrar detta till en ökad känsla av lugn och välbefinnande för både kropp och sinne.

Även i staden finns gröna oaser som erbjuder möjligheter att komma nära naturen, om vi aktivt söker upp dem. Med hjälp av våra sinnen fördjupar vi vår relation till naturen. Naturen ger oss plats för reflektion, närvaro och en känsla av samhörighet med det som är större än oss själva.

Rörelserikedom

Rörelse, både fysisk och mental, är avgörande för vårt välmående. Fysisk aktivitet lindrar stress och bidrar till en ökad känsla av balans och energi i kroppen. Samtidigt tränar mental rörelse vår förmåga att tänka nytt, förstå andra perspektiv och hitta lösningar.

Vi strävar efter att utforska olika former av rörelse som känns meningsfulla och glädjefyllda. Detta utifrån våra individuella förutsättningar och på ett sätt som känns tryggt men samtidigt kan utmana oss. I en miljö där gemenskap, närvaro och glädje står i fokus, stärks vår förmåga och lust att vara i rörelse.